Schweinenmastanlage Mecklenburg Vorpommern Zu Verkaufen

Mecklenburg-Vorpommern Deutschland (3420)

EUR 4.000.000,- EUR > EUR 7,5 ha.

Umschreibung

 

Schweinenanlage
7 Ställe + Quarantänestall, genehmigte Anlage nach BimschG
für 10.500 Mastplätze, SQ - Zertifiziert

 

, Niederlande Interfarms +49 4165 9988400 info@interfarms.com more information

Erfahrungen

Deutschland -

 

Erik Wensink is met behulp van Interfarms met zijn gezin geëmigreerd naar Oost-Duitsland en beheert daar momenteel 2 melkveebedrijven met totaal 2.000 melkkoeien. Bekijk zijn emigratie ervaring onderstaande video. 

Deutschland -

In 1993 zijn we vanuit Nederland naar Denemarken gegaan. Daar zijn we begonnen met 48 koeien. 2 jaar later hebben we een nieuwe stal gebouwd voor 150 koeien. Het was moeilijk verder uit te breiden in Denemarken door het 'Natura 2000 plan'. Het uitbreiden was hierdoor zelfs onmogelijk, want als we 20 koeien erbij wilden melken moesten we 3 jaar wachten op een vergunning, als je die al kreeg!

In voormalig Oost Duitsland konden we voor hetzelfde geld kiezen voor bedrijfsverdubbeling. In 2006 zijn we ons gaan oriënteren. We wilden graag een mooi modern bedrijf, dit was niet zo makkelijk in Oost Duitsland. Eigendomsland was voor ons belangrijk in verband met de mogelijkheid tot herinvesteren.

We vonden toen een mooie boerderij met een houten ligboxenstal met verlijmde spanten en een 2 x 20 side by side melkstal van Alfa Laval in Mecklenburg-Vorpommern, vlakbij de voormalige oost-west grens. We hebben deze op 18 Oktober 2007 overgenomen.

Voor ons was deze stap niet zo groot, omdat we al een keer naar Denemarken verhuist waren. Eigenlijk zitten we nu nog dichter bij Nederland, maar daar komen we niet eens zo vaak. Op het bedrijf stond geen woonhuis, maar de ruime bestaande kantoorruimte bood ons genoeg mogelijkheid om een woning te realiseren voor ons viertjes.

Hier kunnen we werken met personeel, in Denemarken moesten we alles zelf doen. Maar het omgaan met personeel is niet altijd makkelijk. Daar moet van tevoren goed over nagedacht worden. We melken nu 280 koeien met 2 mensen vast in dienst.

Onze kinderen Patrick (6) en Olivia (4) gaan elke dag tot 16.00 uur naar de 'kindergarten' in Wittenburg. In Denemarken gingen zij ook naar een Duitstalige kindergarten, de Duitse taal was daarom geen probleem. Ook de mensen betreft; de voormalig oost Duitsers zijn niet anders als Denen.

Wat in voormalig Oost-Duitsland belangrijk is, is de grond. Als boer moet je van te voren goed weten waar je grond precies ligt. Het oude systeem van stukjes grond met verpachten en ruilen is moeilijk te doorgronden. Wat ons wel tegenviel was de bureaucratie. Dit is nog meer dan in Denemarken. Veel geregel en alles duurt lang. Goede begeleiding is vooral in voormalig Oost-Duitsland belangrijk, zonder adviseur kom je bij de verschillende instanties niet ver.

Onze volgende stap wordt het opfokken van jongvee. Een jongveestal bouwen of het overnemen van een andere locatie behoort tot de mogelijkheden.

Fam. Postma.

Deutschland -

Na twee jaar rondkijken en bedrijven zoeken, zijn wij in februari / april 2004 naar Duitsland verhuisd. We zagen hier namelijk meer kansen om een veehouderij te runnen dan in Nederland. We hebben uiteindelijk een gemengd bedrijf overgenomen met akkerbouw en veehouderij. Deze combinatie werkt erg goed hier. Het was een bedrijf met goede grond en alleen een goede ligboxen stal. Hier zagen wij veel mogelijkheden in. We hebben inmiddels verharding aangebracht, sleufsilo’s en een kalverenstal gebouwd.

Het was erg spannend hoe de bevolking zou zijn. Wij waren hier in de buurt de eerste Nederlanders dus dat was voor de mensen hier ook nieuw. En zoals wij later hoorden, was dit voor de mensen in het dorp ook erg spannend. Omdat er geen woonhuis bij stond, hebben wij wooncontainers neergezet om in te gaan wonen. Dat kennen de mensen hier niet en kunnen ze ook niet begrijpen.

De mensen zijn erg vriendelijk en we merken dat ze het erg fijn vinden dat er een jong gezin in hun dorp is komen wonen. Niet dat die er niet zijn, maar vergrijzing is toch wel aan de orde van dag. De kinderen gaan hier in het dorp met veel plezier naar de Kindergarten. De taal leerden ze erg snel en ze spreken al beter Duits dan wij. Dat ging echt spelenderwijs. Verder zijn de sociale voorzieningen ook prima hier. Al met al zijn we al goed ingeburgerd en voelen we ons hier helemaal thuis. We zien hier nog genoeg mogelijkheden in de veehouderij en we zouden het zo weer doen.

Fam. H. van der Ham

Deutschland - Erik Bruil

1