Organic dairy farm horred For sale

Horred Västra Götalands Sweden (3434)

SEK 18,000,000,- SEK > EUR 126.0 ha.

Beautiful organic dairy farm between Horred and Veddige.

Free stall barn with milking parlor: total space for a 120 dairy cattle. Milking parlor 2 x 7 SAC.

 

126 ha of land

30 ha of forest.

In addition: 90 ha of lease land.


Description

First residence (built in 1939):

1st floor: hall, toilet with shower, bedroom, fully fitted kitchen, large living room, and a large office. 

2nd floor: Large living room with fireplace, 3 bedrooms (one with a balcony), and a bathroom with toilet and bathtub.

Basement with space for a washing machine and a dryer, boiler room with fireplace, and carport.

 

The second residence is divided into two apartments:

Apartment 1

Ground floor: Living room with fireplace, WC, bedroom, Older kitchen, and bathroom with shower.

Second floor: Living room and a bedroom.

 

Apartment 2

Ground floor: Kitchen, room, toilet, and shower.

second floor: Living room and a bedroom.

 

Area:

Total: 126 hectares of owned land plus 90 ha. of lease land.

86 ha: Arable and grassland. 

30 ha: Forest 

 

Free stall barn (2012) with 40 cubicles suitable for dairy cattle, and 43 cubicles suitable for young cattle.

Free stall barn with space for 76 dairy cattle. Milking parlour 2 x 7.

 

Interfarms Sweden Sweden Claudia Gloudemans +31 528 391 111 info@interfarms.com

Experiences

Sweden -

Drie jaar geleden hebben wij, Niels en José Coevert, ons melkveebedrijf in Zweden gekocht. Toen mij gevraagd werd een stukje te schrijven over onze ervaringen in Zweden bedacht ik om te beginnen met de nadelen of negatieve punten, maar toen ik daarover na ging denken kwam ik tot de conclusie dat ik daar wel heel snel mee klaar zou zijn. Echt negatieve ervaringen hebben we gewoon niet. Hoogstens dat je niet zelf je koeien mag behandelen of dat afgelopen winter lang duurde en erg koud was, maar dat is snel weer vergeten. Ook is het hard werken, vooral in het begin, maar waar moet dat niet als je iets wilt bereiken?

We hebben ook in andere landen in Europa gekeken, maar hadden een goed gevoel bij de Scandinavische landen. Dat gevoel bleek juist te zijn, want we hebben echt onze plek hier gevonden. We hebben in 2008 een ernstig verwaarloosd bedrijf gekocht, waar de koeien op dat moment slechts 5800 liter melk per jaar gaven. We moesten echt door de gigantische rommel heen kijken om te zien wat het bedrijf ons kon bieden. Gelukkig konden we dat en na veel aanpassingen, opruimen, verbouwingen en echt hard werken geven onze 100 koeien inmiddels gem. 9700 liter melk. Het harde werken blijft voorlopig ook nog wel even, want we hebben nog veel wensen. Maar dat is natuurlijk ook het mooie van ondernemer zijn.

Agrarisch ondernemer zijn in Zweden is anders dan in Nederland. In Zweden maken ze zich zorgen over het afnemen van het aantal melkveehouders en dus is er een stimuleringsbeleid en geen ontmoedigingsbeleid. Je kunt bijvoorbeeld startsubsidie en investeringsubsidie aanvragen. Hier wordt het landenquotum niet vol gemolken, dus het quotum kost bijna niets. Het landschap is anders. Nederland is vlak, Zweden heeft bergen en dalen. Het bewerken van het land is daardoor heel anders. De koeien moeten buiten lopen. Ook dat brengt een andere werkwijze met zich mee. De afstanden zijn hier groot. Je mag in Zweden niet zelf je koeien behandelen. Eerst moet de veearts een klacht vaststellen waarna hij de medicijnen voorschrijft.

Daar leer je ook weer mee om te gaan. Er zijn veel regels, net als in Nederland, maar daar wordt vrij soepel mee om gegaan. In overleg is veel mogelijk.

Op het sociale vlak zijn we ook erg tevreden. Zweden zijn over het algemeen erg vriendelijk en behulpzaam. Vooral als je net start en echt niemand kent is goed contact met de buren erg fijn. We helpen elkaar over en weer. Inmiddels hebben we vrienden gemaakt en veel contacten gelegd. Ook over het onderwijs en gezondheidszorg zijn we tevreden, niet geheel onbelangrijk met drie kleine kinderen. De oudste twee gaan naar de voorschool en hebben het daar erg naar hun zin. Zij zijn ook eigenlijk meer Zweeds dan Nederlands. Als ze Zweeds spreken hoor je niet dat ze hier niet geboren zijn. Als ze Nederlands praten hebben ze een accent. Nederland is voor hen ver weg. Ze hebben vriendjes en gaan naar verjaardagsfeestjes en gymnastiek en kinderkoor. Dat gaat allemaal wel hetzelfde als in Nederland. Onze jongste is in Zweden geboren en de zorg daar om heen is echt ontzettend prettig.

Tussen het werken door proberen we ook steeds meer Zweden te ontdekken. Het is voor ons echt een prachtig land! Zelfs al we zouden stoppen met het bedrijf, dan zouden we niet terug willen naar Nederland, maar in Zweden blijven.

Over alles dat we hier meemaken houden we een weblog bij op internet. Dus mocht je meer willen lezen dan kan dat op https://kronogarden.wordpress.com/author/kronogarden/. Ook hebben we een typisch Zweeds vakantiehuis op ons erf helemaal gerenoveerd en dat verhuren we.

Sweden -

Aan een smal landweggetje nabij Voorst staat de karakteristieke boerderij van de familie Terwel. Een modern melkveebedrijf waar volop is geïnvesteerd. “Een goed lopend bedrijf op een prachtige plek die nooit verveelt”, zegt Gery Terwel. Toch is ze met haar man en vier van hun kinderen vertrokken naar Zweden.

De zoons Bart, Gert-Jan en Jelle weten al van jongs af aan dat ze willen boeren. Ook Dirk sluit het niet uit. Vader Jan Terwel: “De laatste jaren zijn we enorm gegroeid en hebben we het bedrijf geoptimaliseerd.” Dat was voor Bart de reden om in Voorst te blijven. “Ik werk graag met koeien. Bijkomende werkzaamheden besteed ik liever uit”, vertelt hij. Als student van de hogere landbouwschool in Dronten liep hij stage in onder andere Denemarken, Amerika en Zweden. “Met drie zoons die boer willen worden, hebben we meer ruimte nodig dan Nederland kan bieden. Op basis van de ervaringen en kennis van Bart hebben we ons breed georiënteerd in het buitenland”, vertelt Jan. In april nam hij na drie jaar afscheid als regioraadslid van Friesland Foods. De ervaring en kennis die hij hierbij heeft opgedaan zijn zeker bepalend geweest. “Dat besefte ik niet toen ik begon, maar je gaat toch ruimer om je heen kijken. Friesland Foods kijkt ook wereldwijd. Je leert wat belangrijk is en waar mogelijkheden en kansen liggen.

”Aan de keukentafel werden de verschillende visies uitvoerig besproken. Oost-Europa viel af, vanwege de slechte voorzieningen. Denemarken viel in de smaak, maar daar liggen de prijzen hoger dan in Zweden. “We wisten al snel dat Zweden wat voor ons is”, weet Jan. “Alles is daar goed geregeld: voorzieningen, taal en onderwijs, maar ook de ruimte en de mentaliteit van de mensen spreekt ons aan. Vrijwel iedereen die we tegenkomen heet ons welkom in Zweden.” Het gezin ging op zoek naar een geschikt bedrijf. De keus viel op een melkveebedrijf aan de westkust. Jan: “Het bedrijf beschikt over mooie, rechte percelen. De structuur van de grond is goed. Zeker 180 hectare ligt rondom het bedrijf. Dat is ook voor Zweden opvallend, veel bedrijven zijn kleinschaliger.”

De familie heeft nooit getwijfeld over de emigratieplannen. Jan: “Om drie zonen te laten boeren biedt Nederland qua financiën en ruimte gewoonweg te weinig mogelijkheden. Zweden is een mooi land om te boeren. Wat regelgeving betreft, verschilt het niet veel van Nederland. De bemesting is bijvoorbeeld minder strak geregeld. Mest injecteren is niet verplicht, terwijl weidegang weer wel verplicht is.” Voorlopig blijft Tom, die de opleiding ‘bank en verzekeringen’ volgt, bij zijn oudste broer Bart in Nederland. De bedrijfsvoering van het melkveebedrijf in Voorst komt sinds het vertrek van het gezin neer op zijn schouders. Hij zit in het laatste jaar van de hogere landbouwschool in Dronten. Zijn jongere broer Gert-Jan gaat mee naar Zweden, maar moet zijn laatste jaar op het AOC in Twello nog afronden. Tot aan de vakantie helpt hij Bart. “Het is even een heel drukke tijd”, vertelt Bart. “We moesten grasmaaien en inkuilen, maar ook naar school. Het bedrijf krijgt dan voorrang.” Jan: “We hadden niet verwacht dat we zo snel een bedrijf konden kopen. Eigenlijk was het mooier geweest als de jongens klaar waren met school. Maar we kregen nu de kans.”

Ook in Zweden wordt hard gewerkt. Een deel van de melkstal was gerenoveerd. Nu is ook de andere helft onder handen genomen en de drie aanwezige melkrobots zijn omgezet van lucht naar hydraulisch. De vorige eigenaar had vijf man in dienst. Drie van hen blijven werken in het bedrijf. De andere twee vertrekken zodra Gert-Jan zijn opleiding heeft afgerond en volledig kan meedraaien in Zweden. Het bevalt de familie prima in Zweden. De jongste kinderen gaan er met plezier naar school. Gery: “Ze zijn heel goed opgevangen door de andere kinderen.”Jan: “Het Zweeds lukt nog niet zo goed, maar heeft wel veel overeenkomsten met ons eigen dialect. In Zweden spreekt iedereen vloeiend Engels, dus de taal is geen probleem.” Een warm onthaal door buren, klasgenoten en de medewerkers van het Zweedse bedrijf maakte dat het gezin zich al snel thuis voelde. Gery: “Natuurlijk is het minder leuk dat ons gezin in tweeën is gesplitst, maar een gezin blijft nu eenmaal niet een levenlang onder één dak wonen. Binnen 9 uur reis je van Zweden naar Voorst en dat zullen we regelmatig doen”.

Jan en Gery, Bart, Gert-Jan, Tom, Jelle, Dirk en Femke Terwel.
Koerier 6; Friesland Foods

Sweden -

'Dit hadden we in Nederland nooit kunnen bereiken.' 
Henk Berkepies (54) en Leonie Spronk (47) kochten in het voorjaar van 2016 Finngårdarna in het Zweedse Borlänge, een voormalige melkveehouderij met ruim 60 ha eigen grond en 140 ha pacht. Inmiddels produceert het bedrijf met 200 koeien 1,5 miljoen kg biologische melk.

Henk Berkepies: “In Nederland zaten we al jaren vast. We maakten vaker verlies dan winst. Net voor de crisis van 2008 hadden we een nieuwe financiering afgesloten met een – achteraf – te hoge rente. Toen we door de lage melkprijs moeite kregen met aflossen, verhoogde de bank de opslag, een gevolg van de SWAP-financiering. Daarnaast was een van de stallen sterk verouderd en we hadden land op afstand – en dus hogere loonwerkkosten – vanwege de hoge, droge zandgronden rondom de boerderij. In 2014 zetten we een verbeterplan op, met als doel de kosten verder te verlagen. Toen ook dat niet lukte, besloten dat er nog maar één optie was: stoppen met ons bedrijf, hoe moeilijk ook. Achteraf was het de beste beslissing ooit.
 
Blijven boeren
Door de verkoop van onze locatie hadden we het gevoel dat we de regie terugkregen. Omdat we allebei dol zijn op Zweden en daar ook al eens eerder bedrijven hadden bezocht, wilden we onderzoeken of we hier opnieuw konden beginnen. Het boeren wilden we niet loslaten. Die zoektocht was spannend en het was fijn om daarin steeds te kunnen sparren met de makelaar van Interfarms. Uiteindelijk vonden we in de provincie Dalarna onze boerderij. 
 
De sprong wagen
Op Finngårdarna was al zeven jaar niet gemolken; elke boerderij heeft z’n eigen verhaal. Er waren dus ook geen melkkoeien, de gronden lagen er niet optimaal bij en er was veel achterstallig onderhoud. Zouden we de 22-stands melkcarrousel weer aan de praat te krijgen? Hoeveel zou dat kosten? Er waren dus zeker risico’s, maar de locatie vonden we geweldig. Finngårdarna is goed verkaveld en de gronden waren al biologisch. Arla bood ons vrijwel direct een goed eko-contract en er was een bank die in ons plan geloofde. Dat waren voor ons bevestigingen dat we hier een nieuwe toekomst konden bouwen.
 
Financieel gezond
Het plan was om 120 koeien te melken, maar het zijn er 200 geworden. Daar is dit bedrijf beter geschikt voor. We kregen al snel contact met een andere biologische melkveehouder uit de buurt die wilde afbouwen. Hij fokt nu ons jongvee op. Zijn bedrijf verzorgt ook het loonwerk, waardoor wij ons volledig kunnen richten op de melkproductie en mijn vrouw ook haar eigen bedrijf kan runnen. Het eerste jaar was intensief, maar we hebben geen dag spijt gehad. Ons bedrijf is financieel gezond en we produceren nu 1,5 miljoen kg biologische melk. Dat hadden we nooit in Nederland kunnen realiseren.”

1